Kartuše za tiskalnik – kako izbrati pravo kartušo za vaš tiskalnik?

Obvezno potreben material, ki ga potrebujemo, da lahko naši tiskalniki delujejo, so poceni kartuše za tiskalnik. Ker se različni modeli tiskalnikov med seboj precej razlikujejo, je pri nakupu prave kartuše za tiskalnik zelo pomembno paziti na združljivost med kartušo in tiskalnikom. Pri nakupu lahko izbirate med črnimi ali barvnimi kartušami. Črne kartuše za tiskalnik lahko natisnejo okrog 800 strani, medtem ko barvne kartuše zdržijo okrog 300 strani. Večina tiskalnikov potrebuje dve ali več kartuš, medtem ko nekateri modeli zahtevajo celo več kot pet različnih kartuš.

Originalne, kompatibilne in obnovljene kartuše?

Izbirate lahko med tremi vrstami kartuš: originalnimi, kompatibilnimi in obnovljenimi kartušami. Originalne kartuše za tiskalnik so tiste, ki jih je izdelal proizvajalec tiskalnika in so najdražje. Kompatibilne kartuše za tiskalnik ni izdelal proizvajalec tiskalnika, so popolnoma združljive z navedenim modelom tiskalnika in so glede na ceno dostopnejše kot originalne kartuše, vendar ponavadi nimajo bistvene razlike v kakovosti črnila. Obnovljene kartuše so najbolj prijazne okolju, saj so bile ponovno napolnjene in jih je mogoče dobiti po nižji ceni v primerjavi z originalnimi kartušami.

Razumevanje vašega brizgalnega tiskalnika

Če imate brizgalni tiskalnik s samo eno črno in eno barvno kartušo, se morda sprašujete, ali vaš tiskalnik uporablja CMYK barvni model. Kljub temu, da barvna kartuša za tiskalnik vsebuje tri prekate z modro, škrlatno in rumeno barvo, ta vrsta tiskalnika ne uporablja klasičnega CMYK barvnega modela. Prednost te vrste kartuš je v enostavni vstavitvi in zamenjavi, vendar pa ima slabost, da morate zamenjati celotno kartušo, tudi če zmanjka samo ena barva.

Večina novejših brizgalnih tiskalnikov uporablja štiri ali več kartuš, ki vsebujejo modro, škrlatno, rumeno in črno barvo. Proizvajalci tiskalnikov lahko dodajo tudi dodatne kartuše za tiskalnik, kot so pigmentna črna za boljšo kakovost črne barve, svetlo škrlatna, svetlo modra ali siva. Ti dodatni kartuši omogočajo širši barvni spekter in enakomerne barvne prehode ter na splošno boljše rezultate. Sistem CMYK barvnega modela se uporablja v skoraj vseh tiskalnih medijih in je stabilen sistem. Večinoma lahko programski opremi in tiskalniku preprosto prepustite, da samodejno uredita vaše barvne podobe v CMYK sistemu.

Kartuše za tiskalnik

Kako pravilno namestiti kartuše v vaš tiskalnik?

Ko dobite nove kartuše za tiskalnik, se lahko sprašujete, kako jih pravilno namestiti. Postopek namestitve je odvisen od vrste in modela vašega tiskalnika, zato smo pripravili splošne nasvete, kako vstaviti kartuše v tiskalnik, ter napotke, kako poiskati bolj podrobna navodila za vaš tiskalnik.

Prvi korak je prepoznati znamko in model tiskalnika. Običajno sta ta podatka na sprednji strani tiskalnika, lahko pa ju najdete tudi na nalepki na zadnji strani naprave. Ko imate to informacijo, se lahko obrnete na navodila za vaš tiskalnik in poiščete poglavje, ki opisuje postopek menjave kartuš. Če imate še vedno navodila, lahko to pregledate, če pa nimate, lahko preiščete spletno stran proizvajalca. Prav tako lahko poiščete navodila za vaš tiskalnik na spletni strani proizvajalca ali na drugih spletnih straneh, namenjenih reševanju težav s tiskalniki. Pomemben nasvet: preden začnete z menjavo kartuš, obvezno preverite vrsto kartuš, ki jih potrebujete za vaš model tiskalnika, saj se lahko ti podatki razlikujejo za vsak model.

Skoraj vsi glavni proizvajalci tiskalnikov na svojih spletnih straneh na voljo natančna navodila za uporabo in vzdrževanje tiskalnikov. Ti navodila so včasih obogatena s slikovnim ali video materialom, kar še olajša postopek vzdrževanja in popravila vašega tiskalnika. Potrebno je samo obiskati tehnično podporo na strani proizvajalca vašega tiskalnika, kjer lahko vpišete model svojega tiskalnika, da bi dobili specifične informacije o njegovem delovanju in vzdrževanju. S tem boste pridobili natančna navodila, ki vam bodo pomagala pri reševanju problemov in popravilih vašega tiskalnika.

Obnovljene kartuše so cenejše od originalnih

Eden izmed glavnih razlogov, zakaj bi se morda odločili za nakup obnovljene kartuše za tiskalnik, je cena, saj so obnovljene kartuše običajno precej cenejše od originalnih kartuš, ki jih proizvajajo podjetja, kot so HP, Canon, Epson, Brother, Olivetti, Lexmark in drugi.

Obnovljene kartuše so prazne kartuše, ki so bile zbrani in nato obnovljene z več postopki, vključno s čiščenjem, polnitvijo, testiranjem in ponovnim pakiranjem. Najprej se pregleda uporabljene in prazne kartuše, da se zagotovi, da ustrezajo specifikacijam proizvajalca. Po temeljitem pregledu se kartuše očisti in napolni s polnilom. Nato je potrebno testiranje kartuš, da se zagotovi, da vse delujejo pravilno. Obnovljene kartuše lahko predstavljajo tudi okolju prijazno izbiro, saj se tako zmanjša količino odpadnih kartuš, ki bi sicer končale na odlagališčih odpadkov.

Prednosti nakupa obnovljenih kartuš

Ena izmed glavnih prednosti, ki jih imate kot kupec, ko se odločite za nakup obnovljenih kartuš, je zagotovo nižja cena, kot je tista, ki jo ponujajo originalne kartuše. Ponudba obnavljanja kartuš namreč vam omogoča, da privarčujete tudi do 70% v primerjavi z nakupom originalnih kartuš. snovna prednost obnovljenih kartuš pa ni le cena, ampak tudi dodatna količina polnila, ki je v kartuši. Velikokrat proizvajalci kartuš pustijo veliko nepotrebno neizkoriščenega prostora v kartušah, kar vzbuja lažen vtis, da je količina polnila v kartuši večja, kot je v resnici. Obnavljanje kartuš vam zagotavlja, da je vsak centimeter kartuše koristno izkoriščen, kar omogoča, da lahko natisnete veliko število kopij. Poleg gospodarnosti pa so obnovljene kartuše za vas odlična izbira tudi z okoljevarstvenega vidika. Z nakupom sodelujete pri ohranjanju čistega okolja, saj prispevate k zmanjšanju količine odpadkov, ki jih povzročajo prazne kartuše.