Vrtni rastlinjaki so uporabni tako pozimi kot poleti

Topli in sončni dnevi nas vabijo, da zavihamo rokave in se lotimo dela na vrtu – vrt je treba preštihati, narediti gredice, posejati oz. posaditi zelenjavo itd. Tisti, ki imate vrtne rastlinjake lahko razmislite tudi o tem, ali jih nameravate prestaviti na drug konec vrta ali ne. Vsi, ki pa še nimate rastlinjaka, obiščite spletno stran www.profilplast.si/rastlinjaki, kjer boste našli različne tipe rastlinjakov, ki vam bodo omogočili, da boste svojo najljubšo zelenjavo lahko jedli tudi pozimi. Brez vrtnih rastlinjakov je pozimi zelo težko, če že ne nemogoče pridelati domačo zelenjavo, a vendar je doma pridelana zelenjava veliko bolj zdrava in brez nepotrebnih pesticidov kot pa tista v trgovini – ravno zato se veliko ljudi odloči za nakup vrtnega rastlinjaka.

Vrtni rastlinjaki in njihova uporabnost

vrtni rastlinjaki

V vrtnih rastlinjakih lahko izvajate zgodnje setve ali pa pridelujete lastne sadike.

Vrtne rastlinjake lahko uporabljate vse dni v letu. Kot že rečeno vam pozimi lahko služijo za pridelavo lastne zelenjave, ki sicer v mrzlih zimskih dneh ne bi uspela. Če je npr. zunaj -2 °C, bo v rastlinjaku temperatura krepko nad ničlo, recimo da tam okoli 20 °C, kar pa so že primerne temperature za marsikatero vrsto zelenjave. V vrtnih rastlinjakih lahko izvajate zgodnje setve ali pa pridelujete lastne sadike. Tudi poleti vam vrtni rastlinjaki pridejo zelo prav – ne le, da lahko v njih gojite različno zelenjavo, kjer vam bo hitreje uspela kot pa na prostem, obenem vam nudi tudi zaščito pred različnimi vremenskimi nevšečnostmi, denimo pred točo. Prav tako jih lahko izkoristite za gojenje lubenic, melon in podobnih stvari, ki za rast potrebujejo res visoke temperature. Lahko pa z vrtnih rastlinjakov odstranite folijo in jih uporabite kot oporo za kumare, grah in ostale plezalke.

Kakšni vrtni rastlinjaki so na voljo?

Obstajata dva tipa rastlinjakov, in sicer rastlinjak 1 in rastlinjak 2. Prvi tip rastlinjaka ima sistem zračenja vrata-okno ali vrata-vrata. Dodatno prezračevaje vam omogočajo vgrajena dodatna bočna drsna vrata ali okna, uporabite pa lahko tudi strešno okno s samodejnim odpiranjem in zapiranjem. Folijo pri tem rastlinjaku morate oblikovati sami – postopek je zelo enostaven, saj folijo na vsaki strani le 3-krat prepognete nato pa jo s priloženimi letvicami in kotniki zgolj pritrdite na ogrodje in presežek odrežete. Pri tem tipu rastlinjaka so vrata na samem okviru, zato nimate nobenih zadrg. Folija vam bo služila dolgo časa, zato ne boste imeli stroškov z menjavo, sicer pa so ti stroški nižji kot pa pri rastlinjaku tipa 2.

vrtni rastlinjaki

Obstajata dva tipa rastlinjakov, in sicer rastlinjak 1 in rastlinjak 2.

Pri drugem tipu rastlinjaka zračenje omogoča bočno navijanje folije, v sam rastlinjak pa vstopate preko vrat na zadrgo. Konstrukcija je enaka kot pri prvem tipu rastlinjaka, razlika je le v tem, da je tu folija že poveznjena čez konstrukcijo. Tovrstne rastlinjake lahko zelo enostavno vsakič znova razstavite in nato ponovno sestavite. Tudi pri tem tipu rastlinjaka imate možnost namestitve dodatnih vrat z okvirjem ali pa strešno okno s samodejnim odpiralnikom. Edina slaba stran tega tipa rastlinjaka je, da boste morali folijo zamenjati že po nekaj letih, saj zadrge in šivi težje kljubujejo različnim vremenskim vplivom.

Vgradnja strešnega okna s samodejnim odpiranjem in zapiranjem je zelo priporočljiva. V zgornjem delu rastlinjaka je po navadi zelo vroče, zato je rastlinjak nujno vsake toliko prezračiti. Mehanizem deluje brez elektrike; okno se pri okoli 18–24 °C samodejno odpre, ko je hladno pa zapre. Tako greste lahko brezskrbno od doma in ne rabite skrbeti za prezračevanje rastlinjaka, saj to poteka samodejno.

Vrtni rastlinjaki slovenskih proizvajalcev

Če se odločite za nakup vrtnih rastlinjakov pri podjetju Profilplast, ste lahko prepričani, da boste dobili slovensko kakovost. Ker jih lahko kupite neposredno pri njih, ni vključenih nobenih posrednikov, zato je cena zelo ugodna. Nikakor pa ugodna cena ne gre na račun kakovosti! Ponujajo vam tudi ogrodje za mrežo proti toči, zato so njihovi vrtni rastlinjaki zares kakovostni in vam bodo služili vrsto let. Prednost je tudi v tem, da lahko rezervne dele dobite zelo hitro, saj ne rabite čakati, da pridejo iz tujine. Vrtni rastlinjaki njihove izdelave so narejeni po meri, zato bodo ustrezali prav vsakemu vrtu – na voljo so različne širine do 4 m, dolžine do 10 m in več, višina vrha je vse do 2,3 m. Rastlinjaki so narejeni iz UV-stabiliziranih plastičnih profilov ter veznih elementov, ogrodje rastlinjaka pa pokriva UV-stabilizirana folija, dodatno privijačena z letvicami in kotniki, kar jim zagotavlja neverjetno trdnost in stabilnost. Kompaktna zaščitna folija nudi tudi odlično zaščito pred različnimi škodljivci, denimo pred divjadjo, ki si sicer rada postreže z domačo zelenjavo.

vrtni rastlinjaki

Če se odločite za nakup vrtnih rastlinjakov pri podjetju Profilplast, ste lahko prepričani, da boste dobili slovensko kakovost.

Vrtni rastlinjaki so torej odlični za vse, ki želite uživati v domači zelenjavi tudi pozimi. V vrtnih rastlinjakih je zelo toplo, zato zima ni ovira za zelenjavo, gojeno v rastlinjakih, poleg tega pa vam rastlinjaki pridejo prav tudi poleti, ko bodo zelenjavi omogočili hitrejšo rast, ali pa bodo služili za oporo plezalkam, kot je npr. grah. Na voljo sta vam dve verziji vrtnih rastlinjakov, glede na svoje potrebe in želje si pač izberete svojega. Posezite po vrtnih rastlinjakih slovenske kakovosti in tako podprite domače proizvajalce, sebi pa prihranite nekaj nevšečnosti.