Endodontija reši vaš mrtev zob, da ga obdržite

Endodontija je znanost, ki jih je primarno raziskovanje notranjost zobovja. Ta beseda se je uveljavila iz grškega jezika in pomeni notranjost zoba. Notranjost zoba pa sestavljajo kanali, živci in korenine, pulpe ter vsa tkiva, ki obdajajo zob in kost čeljusti. Z notranjostjo zoba se ukvarja specialist endodontije -endodont. Ta se ukvarja z zahtevnejšimi posegi zdravljenja zob. Zato pa mora uporabiti posebne instrumente, ki jih nima običajen zobozdravnik. Izvede mikro kirurška zdravljenja in posege, zato je zdravljenje zoba uspešneje, kar omogoča prav endodontija.

endodontija

Smisel takega zdravljenja je, da se ohrani zdravo zobno krono, ki je pulpa. Zato se velikokrat lahko prepreči izdrtje zoba, k temu pa seveda znatno pripomore veda endodontija. To se lahko naredi tudi, če je zobna pulpa odmrla in se jo vseeno lahko ohrani. Če se res dobro zdravi in pravilno vnetje, potem endodontija pomaga, da vnetje v kosti izgine. V nekaterih skrajnih primerih pa se vsaj zmanjša.

Traja pa eno leto s tem načinom zdravljenja, da je lahko zdravljenje uspešno. Takrat se pacienta napoti na rentgen. S pomočjo slike se zagotovo ugotovi, ali je bila endodontija tudi uspešna. Vsekakor je modro ohraniti zobno krono, kajti vsak poseg v usta z umetnimi zadevami kot so vsadki in proteze ali mostički je lahko dodatna obremenitev. Lahko vam povzroči alergije, otiščance in pa slabo žvečenje. Zaradi tega pa lahko imate slabo prebavo in se vam začnejo tudi pojavljati bolezni.

Vsekakor verjamemo, da vam je v interesu imeti čim manj zdravstvenih težav in biti čim bolj zdravi. Zato je dobro izbrati dobrega zdravnika, ki ve kaj dela ni vam res lahko tudi pomaga. Teh ni prav dosti na razpolago, večina odidejo v zasebno prasko in tam jih najdete. Zato le poglejte zgornjo povezavo, da lahko izberete svojega zobozdravnika, ki vam bo pomagal do pravega zdravja, ki bo trajno, kar je tudi njegova naloga in cilj.