Kako prepoznati vnetje dlesni in kako reagirati

Vnetje dlesni običajno povzroči bakterijska okužba. Če se ne zdravi, lahko postane resnejša okužba, znana kot parodontitis, vendar vnetje dlesni se lahko odpravi, če pravočasno obiščete zobozdravnika. Gingivitis in periodontitis sta glavna vzroka izgube zob pri odraslih. Gingivitis je običajno posledica prekomerne rasti zobnih oblog. Poleg neustrezne zobne higiene lahko k temu prispevajo številni dejavniki, kot so določena zdravila, resno pomanjkanje vitamina C, hormonske spremembe, tudi med nosečnostjo in menopavzo, levkemija, težke kovine, kot je nikelj, ki ga je mogoče najti v nekaterih nakitih, izpostavljenost bizmutu, ki ga lahko najdemo v nekaterih ličilih.

vnetje dlesni

Obstajajo nekatere vrste okužb dlesni, ki povzročajo vnetje dlesni in niso povezane s prekomerno rastjo zobnih oblog. Te vključujejo nekatere virusne ali glivične okužbe, kot je so prizadet zob ali zob, ki ne izraste v celoti. Vaše dlesni se dejansko pritrdijo na zobe na nižji točki kot robovi dlesni, ki jih vidimo. To tvori majhen prostor, imenovan sulkus. Hrana in zobne obloge se lahko ujamejo v ta prostor in povzročijo okužbo dlesni ali gingivitis. Plak je tanek film bakterij. Nenehno se tvori na površini vaših zob. Ko plak napreduje, se strdi in postane zobni kamen. Okužba dlesni se lahko pojavi, ko se zobne obloge razširijo pod rob dlesni. Če ga ne preprečite, lahko gingivitis povzroči ločitev dlesni od zob.

Zato lahko vnetje dlesni povzroči poškodbe mehkega tkiva in kosti, ki podpirajo zobe, da zob postane majav in nestabilen in izgubo zoba, če okužba napreduje. Dejavniki tveganja za vnetje dlesni so lahko kajenje ali žvečenje tobaka, diabetes, nekatera zdravila kot so peroralni kontraceptivi, steroidi, antikonvulzivi, zaviralci kalcijevih kanalčkov in kemoterapija. Na vnetje pa lahko vplivajo še krivi zobje, nepravilno prileganje zobnih aparatov, zlomljene plombe, nosečnost, genetski dejavniki, oslabljena imunost.

Mnogi ljudje se ne zavedajo, da imajo bolezni dlesni. Možno je, da imate vnetje dlesni brez simptomov. Pomembno je, da se obrnete na zobozdravnika, če mislite, da imate bolezen dlesni, saj jo je še vedno mogoče odpraviti v zgodnjih fazah. Če imate kakršne koli simptome bolezni dlesni, se posvetujte z zobozdravnikom. Zgodnji znaki so običajno dlesni, ki so rdeče, otekle in zlahka krvavijo. Pogovorite se s svojim zobozdravnikom o dejavnikih tveganja za bolezni dlesni in simptomih. To lahko pomaga pri diagnosticiranju gingivitisa. Če je prisoten gingivitis, vas lahko napoti k parodontologu. Parodontolog je zobozdravnik, ki je specializiran za zdravljenje bolezni dlesni.