Kako dobiti višje plačilo za svoje delo?

V knjigi Jaz d.o.o. avtor Smiljan Mori predstavi inovativno razmišljanje za uspeh posameznikov in podjetij v 21. stoletju. Smiljan Mori poudarja, da je za uspeh v tej novi dobi ključno razmišljanje kot podjetnik, tako na delovnem mestu kot v zasebnem življenju. Smiljan Mori opozarja, da bodo podjetja, ki ne bodo sprejela tega novega načina razmišljanja, sčasoma zgolj preteklost, medtem ko bodo zaposleni brez tega na trgu dela težko preživeli. Smiljan Mori v knjigi tako prinaša nov način razmišljanja zaposlenih v 21. stoletju, ki omogoča napredovanje. Smiljan Mori poudarja pomembnost vnašanja filozofije razmišljanja kot je “JAZ, d.o.o.” v vsako podjetje. Smiljan Mori opisuje kako s pravim načinom razmišljanja doseči svoj največji potencial in kako povečati lastno vrednost in doseči višje plačilo za delo. To pa je samo nekaj od zanimivosti, ki vas čakajo v knjigi.

Smiljan Mori

 

Nasveti za učinkovite pogajanja

Pri prijavi na novo delovno mesto se vprašanje o plači običajno pojavi šele na koncu, ko se mnogi kandidati po več krogih razgovorov ne počutijo več udobno zahtevati več denarja. Če je ponudba za plačo razumna, preprosto ne želijo tvegati, da bi ogrozili svoje možnosti, ko so že tako daleč v postopku. Na srečo smo zbrali nekaj nasvetov, ki vam bodo olajšali in učinkovitejše pogajanje o plači. Pomembno je vedeti, da je leto 2023 na mnogih trgih, vključno s Slovenijo, prineslo ponovno rast zaposlovanja na ali celo nad raven pred pandemijo. Poleg tega primanjkuje usposobljenih strokovnjakov, kar pomeni, da je konkurenca za najboljše delavce izjemno močna, kar se odraža tudi v dvigu plač. Če se uvrščate med kader, ki ima posebne veščine in znanja ter izjemen življenjepis, dejansko zapravljate denar, če se ne pogajate o višini plače!

Večina delodajalcev vam bo omogočila nekaj časa za premislek o ponudbi plače in ne bodo zahtevali takojšnjega odgovora. Si želite taktično in samozavestno zahtevati tisto, kar si želite? Pristopite k pogajanjem o plači s čim več informacijami, saj so informacije vaš najmočnejši temelj. Preverite trenutno stanje plač v Sloveniji v vaši panogi. Na ta način lahko raziskujete trg dela in ugotovite običajen razpon plač za delo, ki vam je ponujeno ali za katerega se potegujete. Posebej pozorni bodite na najbolj iskane veščine in najbolj zaželena delovna mesta. Če se uvrščate med iskalce zaželenih zaposlitev, se lahko v pogajanjih za plačo počutite samozavestneje. Pomanjkanje kvalificiranih delavcev v tej panogi vam odpira vrata k pogajanjem za višjo plačo.

 

Nasveti za uspeh in samozavesten nastop

Priporočljivo je vaditi in izpiliti svoj nastop pred pogajanji o plači kot svetuje Smiljan Mori. Prosite prijatelja ali sorodnika, da odigra vlogo vodje zaposlovanja, kar vam lahko pomaga pri pripravi na pogovor. Idealni partner za vadbo je nekdo iz poslovnega sveta, ki je vešč pogajanj in vam lahko ponudi koristne nasvete glede samozavestnega nastopa in odgovarjanja na nepričakovana vprašanja. S ponavljanjem in piljenjem svojega nastopa boste na dejanskih pogajanjih o plači bolj samozavestni. Vedite, kdaj je čas za umik. Če med pogajanji ugotovite, da podjetje ne more izpolniti vaših zahtev, se spoštljivo umaknite in raje poiščite priložnosti, ki bolje ustrezajo vašim pričakovanjem glede plače.

Ko z direktorjem dorečeta vse podrobnosti glede zaposlitve, plače in drugih ugodnosti, je pomembno, da zahtevate, da se vse to vključi v pisno obliko, in sicer v pogodbo o zaposlitvi. Pogodba naj vključuje ne le znesek plače, temveč tudi morebitne posebne dogovore, kot so bonusi za delovno uspešnost ali dodatki za delovno dobo. Prepričajte se, da ste pogodbo podpisali tako vi kot vaš delodajalec. Ostanite pozitivni med pogajanji o plači in ugodnostih. Pomislite, da tudi večina menedžerjev ni navdušena nad pogajanji. Vaš bodoči delodajalec ni vaš nasprotnik.

 

Ne omejujte se le na denar, utemeljite svoje prednosti

Ko prejmete ponudbo plače, se ne omejite le na dvig zneska. Utemeljite svoja pričakovanja z utemeljenimi argumenti. Poudarite svoje prednosti in podrobno opišite, kako bi vaše kompetence in prispevek koristili podjetju. Če ste se dodatno izobraževali ali pridobili certifikate in specializirana tehnična znanja na poti do tega delovnega mesta, to lahko še dodatno okrepi vašo sposobnost za opravljanje dela. Ne pozabite omeniti teh dodatnih prednosti.

Kadar gre za pogajanja o plači, je iskrenost zlato pravilo, svetuje Smiljan Mori. Ne izmišljujte si konkurenčnih ponudb za delo ali ne pretiravajte glede svoje pretekle plače, saj bo vodja zaposlovanja to gotovo odkril. Ne želite, da vas imajo za neiskrenega človeka. Pomislite tudi na različne bonitete in ugodnosti, ki jih delovno mesto ponuja. V pogajanjih o plači se pogosto omenjajo tudi dodatni dnevi dopusta, prilagodljiv delovni čas ali možnost dela od doma, zlasti v zadnjih dveh letih. Namesto da zahtevate zgolj višjo plačo, razmislite o tem, kaj so vaše vrednote in prioritete ter kaj bi še povečalo privlačnost ponudbe potencialnega delodajalca.

 

Izberite pravi trenutek in pokažite svojo vrednost

Ne bojte se zaprositi za boljšo ponudbo za začetno plačo. Preveč pogosto se iskalci zaposlitve zadovoljijo s prvo ponujeno številko. Ne glede na stanje gospodarstva si delodajalci želijo zaposliti delavce s posebnimi veščinami in strokovnim znanjem, ki jim lahko najbolj pomagajo pri poslu. Ne pozabite, ključ do uspešnih pogajanj o plači je dobro opravljena domača naloga (raziskava plač in trga dela ter vadba pogajanj), taktičnost in samozavest.