Slika se je samouničila takoj za tem, ko je bila prodana za 1.4 milijona dolarjev

Obiskovalci dražbe umetniških slik v Veliki Britaniji so ostali brez besed, ko se je samouničila slika umetnika Banksyja takoj za tem, ko so jo prodali za 1.4 milijona dolarjev.

V sliki je bil skrit uničevalnik dokumentov, ki se je avtomatsko aktiviral zatem, ko so sliko prodali in jo poskušali odstraniti iz okvirja. Slika je bila potegnjena skozi uničevalnik, ki jo je raztrgal na majhne koške.

Kljubovalno dejanje naj bi organiziral umetnik sam. Predvidevajo, da je bil prisoten na dražbi, saj se je kmalu po dogodku na njegovem Instagram profilu pojavil videoposnetek incidenta.

Slika je bila reprodukcija enega izmed najbolj znanih grafitov, ki jih je ustvaril Banksy. Prvotna slika je bila naslikana na stavbo v vzhodnem Londonu leta 2002. Leta 2014 je bila s stene odstranjena, že prej pa je bila prekrita z deskami.

slika

Umetnik Banksy, čigar pravo ime ni znano, je na Instagramu razložil, da je sam vgradil uničevalnik dokumentov potem ko je pred leti naslikal reprodukcijo. Vgradil ga je prav z namenom, da bi ga uporabil, če bi bila slika kdaj dana na dražbo. Ko je ta dan končno prišel je Banksy uresničil svojo namero in poskrbel, da so vsi v dražbeni hiši ostali brez besed.

Alex Branczik, predstavnik dražbene hiše Sotheby, kjer je potekala dražba, je povedal da se jim ni še nikoli zgodilo, da bi se izdelek po prodaji na dražbi uničil. Sedaj pospešeno poskušajo ugotoviti kaj storiti z uničeno sliko.

Čeprav ni jasno kako bo Sotheby razrešil nastalo dilemo, nekateri predvidevajo, da bo slika po premeteni ukani postala vredna še več in jo bodo lahko še bolje prodali.

Umetnik Isaiah King je za časopis Los Angeles Times povedal, da če bi to storil kakšen manj znan umetnik bi bila slika preprosto uničena in ne bi več imela vrednosti. Vendar, ker govorimo o sliki, ki jo je uničil znan umetnik kot je Banksy, je zelo verjetno, da se bo njena vrednost še povečala.

You may also like