Postopek stečaja – kdaj in kako poiskati pomoč pravnika

Ali vaše podjetje trenutno doživlja težave z likvidnostjo, izgubo ali zadolženostjo? Postopek stečaja je v primeru, če ne zmorete več plačevati svojih obveznosti ali če so vaši računi že blokirani, smiselna odločitev. V takšnih primerih lahko poiščete pomoč pravnika, ki se spozna na gospodarsko pravo in stečajne postopke. Odvetniška pisarna ima strokovnjake, ki vam lahko pomagajo pri vseh korakih postopka prenehanja delovanja vašega podjetja in pri osebnem stečaju.

Postopek stečaja in osebni stečaj

Postopek stečaja se običajno izvede za poplačilo terjatev upnikov iz premoženja podjetja, kar pogosto vodi k prenehanju delovanja gospodarske družbe. Postopek stečaja se lahko sproži na pobudo samega dolžnika ali s predlogi upnikov v primeru, ko dolžnik zamuja s plačilom terjatev že več kot dva meseca. Sodišče ima konec koncev končno besedo o začetku postopka in o vseh nadaljnjih korakih. V vsakem primeru, cilj stečajnega postopka je poplačilo terjatev upnikov in likvidacija (prenehanje delovanja) podjetja, ki se ne more več nemoteno poslovati zaradi različnih razlogov, kot so nelikvidnost, dolgovi ali visoke izgube.

Osebni stečaj je namenjen posameznikom in samostojnim podjetnikom, ki imajo težave z dolgovi ter prezadolženostjo in ne morejo plačevati svojih finančnih obveznosti. Če na primer dolžnik ne poravna svojih obveznosti več kot dva meseca, ima likvidnostne težave ali pa je prezadolžen, lahko predlaga postopek osebnega stečaja pred sodiščem. Ta postopek osebnega stečaja jim lahko pomaga pri reševanju likvidnostnih težav in omogoči poplačilo ali celo odpis dolgov do njihovih upnikov. Sklep osebnega stečaja izda sodišče, kar sproži postopek za poplačilo terjatev upnikov ali odpis dolgov. Če ima dolžnik kakršno koli premoženje, se s tem poplačajo terjatve upnikov. Stečajna masa se sestavi iz vsega premoženja dolžnika, ki je na voljo za poplačilo dolgov. Trajanje stečajnega postopka se zaključi po koncu preizkusne dobe, ki jo določi sodišče in lahko traja od dveh do pet let.

Postopek stečaja

Kako izkušen pravnik lahko pomaga pri učinkovitem zaključku stečajnega postopka?

Postopek stečaja je zasnovan tako, da imajo upniki dovolj časa, da prijavijo svoje terjatve do dolžnika. To pomeni, da postopek lahko traja kar precej časa, še posebej, če pride do zapletov ali kakšen upnik poda pritožbo. Čas trajanja stečajnega postopka za gospodarske družbe ali osebni stečaj se lahko bistveno razlikuje, vendar pa se običajno napoveduje, da bodo takšni postopki trajali kar nekaj let.

Da bi stečajni postopek čim prej zaključili in preprečili nepotrebne zamude, je pomembno, da se pri tem poslužujete pomoči izkušenega pravnika. S tem boste poskrbeli za to, da se postopek izvaja učinkovito in da se izognete dodatnim zapletom, ki bi lahko podaljšali trajanje stečajnega postopka. Če je dokumentacija nepopolna ali je nima dovolj, lahko sodišče zahteva njeno dopolnitev, kar lahko povzroči nadaljnje zamude v postopku. Izkušen pravnik lahko pomaga tudi pri reševanju drugih težav, ki se lahko pojavijo v postopku stečaja, tako da lahko pridete do najboljšega izida, ki je mogoč v vašem primeru.

Pomoč pravnega strokovnjaka pri odločitvi o stečaju

Preden sprejmete odločitev o stečaju vašega podjetja, je priporočljivo, da se najprej posvetujete s pravnim strokovnjakom, ki se spozna na področje gospodarskega in insolvenčnega prava. Takšna oseba vam lahko svetuje, ali je stečaj prava rešitev za vašo situacijo ali pa obstaja neka druga bolj primerna alternativa. Če se izkaže, da je stečaj v najboljšem interesu vašega podjetja, bo pravni strokovnjak pripravil predlog za stečajni postopek, pomagal vam bo pri izpolnjevanju vse potrebne dokumentacije ter vam pojasnil vse obveznosti, ki jih morate izpolniti med postopkom.