Otroški avtosedeži varujejo otroška življenja

Če imate majhne otroke, potem zagotovo dobro poznate avtosedeže – vse prednosti, slabosti itd. Vsi ostali pa boste v tem članku zagotovo spoznali nekaj koristnih informacij, ki vam bodo prej ali slej še kako koristile. Na voljo so vam različni modeli otroških avtosedežev, zato se pred nakupom dobro pozanimajte o lastnostih vsakega izmed njih.

Otroški avtosedeži poskrbijo za varnost vaših najmlajših

Če oz. ko boste načrtovali družino, boste prej ali slej morali razmisliti tudi o nakupu otroškega avtosedeža. Ne le, da so ti obvezni do otrokovega 12 leta oz. do višine 150 cm, so tako rekoč nujni za varnost vašega otroka. Ko ste opravljali vozniški izpit, so vam zagotovo povedali, da lahko nepripet potnik na zadnjih sedežih ob avtomobilskih nesrečah z veliko silo prileti v sprednji sedež in tako resno poškoduje spredaj sedeče potnike, v skrajnih primerih povzroči tudi smrt sprednjih potnikov. Pogosti so tudi primeri, ko so nepripeti potniki, ne glede na to, kje so sedeli, zleteli skozi vetrobransko steklo in utrpeli resne poškodbe. Vse povedano velja tudi za otroke, pa če so še tako majhni – morda res niso (še) tako težki, da bi v vas prileteli z veliko silo in vas resneje poškodovali, so pa dokaj majhni in zato še toliko lažje zletijo skozi stransko ali vetrobransko steklo.

otroški avtosedeži

Veliko nesreč s hudimi poškodbami, ali v najslabšem primeru s smrtjo, bi lahko preprečili zgolj z uporabo varnostnega pasu.

Veliko nesreč s hudimi poškodbami, ali v najslabšem primeru s smrtjo, bi lahko preprečili zgolj z uporabo varnostnega pasu, otroški avtosedeži pa poskrbijo za še dodatno varnost vaših malčkov. Pomembno je, da sebe in otroke vedno pripnete, tudi če se nameravate voziti le nekaj metrov, denimo do vrtca, šole, trgovine, babice in dedka – nesreče pač ne izbirajo relacij, zato vas lahko doletijo tudi na domačem dvorišču. Za maksimalno učinkovitost otroškega avtosedeža ga je seveda potrebno pravilno namestiti in trdno pripeti z varnostnimi pasovi – ker nas tega pač ne učijo v šolah, morate pred uporabo avtosedežev za otroke dobro prebrati navodila za uporabo oz. nameščanje, seveda pa lahko za podrobnejše nasvete vprašate tudi prodajalce v specializiranih trgovinah ali pa kakšnega drugega strokovnjaka, ki vam bo z veseljem svetoval.

Kako izbrati pravi otroški avtosedež za vaše otroke?

Na trgu so vam na voljo najrazličnejši otroški avtosedeži – od različnih proizvajalcev, do različnih barv, vzorcev, dodatne opreme, materiala iz katerega so izdelani itd., zato je odločitev za prvi otroški avtosedež, ki ga nameravate kupiti res težka.

Za začetek naj vam povemo, da morate pri nakupu otroških avtosedežev upoštevati višino, starost in težo otroka, saj vsi avtosedeži niso primerni za vsakega. Otroški avtosedeži so glede na težo otroka razdeljeni v več kategorij (denimo 0–13 kg, 0–18 kg, 9–18 kg, 15–36 kg, 9–36 kg in i-Size kategorija), vsak od njih pa ima še določene posebnosti. Nekateri denimo omogočajo vrtenje za 360 stopinj, kar omogoča lažje dvigovanje in posedanje otroka v sedež. Večina otroških avtosedežev se lahko prilagaja otrokovi višini in jih boste tako lahko uporabljali dalj časa, nikar pa naj vam ne bo težko dati denarja za nov avtosedež, če ugotovite, da je otrok starega že prerasel – kot že rečeno, so avtosedeži bistvenega pomena za otrokovo varnost, ki pa vam je gotovo pomembna. Seveda pri nakupu preverite tudi cenovne razrede (a ti naj ne bodo glavno merilo nakupa!), različne proizvajalce, kakovost posameznih avtosedežev, če so vam pomembne barve, vzorci itd. lahko nekaj časa posvetite tudi tej izbiri.

otroški avtosedeži

Pri nakupu otroških avtosedežev morate upoštevati višino, starost in težo otroka.

S prihodom otrok v družino se mora nekoliko spremeniti tudi oprema v avtomobilu – opremiti jih boste namreč morali z otroškimi avtosedeži, saj so ti zakonsko predpisani do otrokovega 12 leta starosti oz. do višine 150 cm. Še pomembneje pa je, da otroški avtosedeži igrajo pomembno vlogo pri varnosti vaših najmlajših v avtomobilu, zato naj vam ne bo pretežko odšteti nekaj denarja za kakovosten otroški avtosedež. Pa srečno na cestah!