Laški rizling – vrhunsko vino za različne priložnosti

Približevanje mesecu septembru nas vse bolj spodbuja k mislim na vinogradniško trgatev. Če vas na tem mestu izzovemo, da poimenujete pet vrst vin, smo prepričani, da večjih težav ne boste imeli  – ljubitelji rdečega, boste zlahka našteli rdeča, ljubitelji belih pa bela vina. Med slednja sodi tudi laški rizling, ki mu bomo danes namenili nekaj minut branja.

Kje uspeva laški rizling?

Laški rizling je bela vinska trta, ki je cenjena v številnih delih severne poloble, vključno s Slovenijo. Skupaj s sorto chardonnay sodi v sam vrh belih vin, ki jim vinogradniki namenjajo mesta v svojih vinogradih. Daje namreč vrhunske pridelke, dodatna prednost pa je tudi v dobri odpornosti vrste na razmere v naši državi.

 

laški rizling

 

Med ključne prednosti te sorte, ki vino uvrščajo med najbolj prestižna vina, so zagotovo sposobnost staranja ter možnost pridelave desertnih vin, ki nastanejo s posebnimi načini pridelave, kamor uvrščamo na primer ledeno trgatev. Vino je primerne kislosti, ima odlično strukturo ter konsistenco okusov in je priljubljena izbira številnih manj in bolj zahtevnih uporabnikov.

Zahteve rastline

Gojenje laškega rizlinga sodi po mnenju mnogih med zahtevnejša opravila – podobno kot to velja tudi za druge bele sorte vinske trte. Da bo gojenje uspešno, je potrebno rastlini v prvi vrsti zagotoviti odlično lokacijo. Gre za sorto, ki preferira rodovitna tla, ki so dobro izpostavljena soncu. Prav sonce v poletnih in jesenskih mesecih omogoči rastlini počasno zorenje, ki daje vrhunske pridelke in letino. Sorta je odlično odporna tudi na mraz.

S čim postreči vino laškega rizlinga?

Vino je odlična izbira za različne priložnosti, zlasti starana vina sodijo med vrhunske izbire v številnih restavracijah. Odlično se pod k mesu, ribjim jedem pa tudi hladni predjedi. No, vino je tudi odlična izbira kot kozarec vina ob svečki. Ob tem seveda ne pozabite, da vrhunske okuse najbolje zaznate v kombinaciji z vonjem – pri tem pomaga izbira kozarca za belo vino, ki doda piko na I vrhunski ponudbi.