Hripavost – kako si pomagati?

Decembrski čas je čas praznikov, ki jih pogosto pokvarijo različna prehodna virusna obolenja, ki lahko vodijo tudi v hripavost. Ta lahko posamezniku povzroča težave, zato bomo danes spregovorili o tem, kaj pomaga v primeru hripavosti.

Kaj je hripavost?

Prepričani smo, da smo se že vsi v preteklosti srečali s hripavostjo ter težavami, ki so z njo povezane. Še več, hripavost je pogosta že pri naših najmlajših, ki se z njo običajno soočajo še težje kot odrasli. V primeru hripavosti, se običajno soočamo tudi s težavami pri dihanju, spremeni se ton glasu, ki postane hrapav, napet. Hkrati se posameznik pogosto srečuje z občutki praskanja v grlu.

 

hripavost

 

Kako si pomagam sam?

Pojav občutka praskanja v grlu je pogost zimski pojav, ki se pojavi pri bolj in manj občutljivih posameznikih zlasti v prostorih, ki so centralno ogrevani. Da bi preprečili težave svetujemo, da skrbite za redno dodajanje zadostnih količin tekočin, ki bodo skrbele za vlaženje sluznic. Podobno velja za težave, katerih vzrok je na primer v petju, dolgotrajnem govorjenju in podobno.

Pri hripavosti pomagajo tudi različna zelišča, kamor sodijo vrtna jerebika, navadni bedrenec, sirup smrekovih vršičkov, repik, prah divjega kostanja, pa tudi islandski lišaj. Za lajšanje težav svetujemo kopeli nog, ki bodo pospešile znojenje in s tem omogočila hitrejšo regeneracijo, uporabni pa so tudi vratni hladni povoji s kisom.

Kdaj moja hripavost vodi v obisk zdravnika?

Hripavost je običajen prehoden pojav ob različnih virusnih obolenjih, pa tudi izpostavljenosti vetrovnim in hladnim vremenskim razmeram. Taka hripavost običajno izzveni v obdobju do treh tednov po začetku prisotnosti simptomov. V primeru, da so znaki prisotni več kot tri tedne, sploh pa, če niste preboleli prehlada ali gripe, pa je priporočljiv obisk pri osebnem zdravniku. Ta je obvezen tudi, če se pojavijo težave s požiranjem, težko dihate, čutite bolečine ob izgovorjavi ali pa če za nekaj dni povsem izgubite glas. V primeru, da bo osebni zdravnik ocenil, da gre za resnejše stanje, vas bo napotil k specialistu otorinolaringologu.