Cestna kolesa za kolesarske navdušence

Kolesa se delijo na več vrst in se razlikujejo glede na uporabo. Medtem, ko se bodo ljudje, ki bodo kolo uporabljali za prevozno sredstvo, največkrat odločali za mestno kolo, se bodo kolesarski navdušenci zagotovo odločili za profesionalno cestno kolo. Cestno kolo je namenjeno osebam, ki se s kolesarstvom ukvarjajo bolj resno in za to potrebujejo posebno kolo, ki jim bo omogočalo premagovanje dolžine po asfaltu in drugih gladkih površinah. Nekateri takim kolesom pravijo kar specialke, saj je njihova izdelava bolj posebna od ostalih, klasičnih mestnih koles.

Cestna kolesa

V čem se cestna kolesa razlikujejo od ostalih?

V primerjavi z ostalimi kolesi, so cestna kolesa izdelana izključno za gladke površine, največkrat asfalt. To ne pomeni, da kolo ne more premagovati višinske razlike, ampak samo, da je njihova uporaba omejena na površine, ki so gladke. Gume pri cestnih kolesih so zato tudi tanjše od gum pri ostalih kolesih, saj se z ostalimi kolesi lahko peljete tudi po drugih površinah. Poleg tega tanke gume omogočajo lažje in hitrejše poganjanje, saj je trenje s tlemi minimalno. Za specialke je značilno, da so zelo lahka kolesa, kar kolesarju omogoča, da vozi hitreje in posledično prevozi večjo dolžino. Poleg tega je kolesar nagnjen naprej, kjer se drži za krmilo v obliki rogov, kar omogoča manjše trenje in večjo hitrost. Zato ni čudno, da profesionalni kolesarji za tekme uporabljajo cestna kolesa, saj tam šteje vsaka sekunda.

Cestna kolesa za vas

Preden kupite kolo, dobro premislite kaj želite od kolesa, da se boste odločili za pravega. Najprej se vprašajte, kako pogosto boste kolo uporabljali. S tem se boste lažje odločili, ali boste kupili bolj ali manj kvalitetno kolo. Potem se vprašajte, ali nameravate kolo uporabljati samo za vožnjo po asfaltu ali želite s kolesom voziti tudi po drugih površinah. Izbira pravilnega cestnega kolesa je odločitev, ki je ne vzemite zlahka in se pred nakupom res prepričajte, da ima kolo tiste lastnosti, ki vam ustrezajo.