Cene odpadnih kovin – koliko je vreden vaš odpadni material?

Ste kdaj že razmišljali, da bi prodali neuporaben kovinski material, ki vam že leta stoji v domači garaži? Potem ste zagotovo pregledovali, kakšne so cene odpadnih kovin na tržišču. Pri podjetju Krizant d.o.o.(https://odkupkovin.com/) pravijo, da so te odvisne od številnih dejavnikov in da še zdaleč ne gre za enoznačne številke. Koliko boste torej dobili za svoj odpadni kovinski material boste tako natančno vedeli šele po oceni s strani strokovno usposobljene osebe. Zelo pomembno pa je, da ko se odločate za odkup kovin, izberete zanesljivega in uradno registriranega ponudnika. Ne le, da so cene odpadnih kovin pri njemu veliko bolj poštene, pač pa z odkupljenim materialom ravna pravilno in v skladu z okoljevarstvenimi predpisi.

cene odpadnih kovin

Odkup kovin – dejavnost, ki se splača

Dejstvo je, da se odkup kovin zagotovo izplača. Zanj se odločajo ne le podjetja, ki se srečujejo s problemom kopičenja večjih količin odpadnega materiala, pač pa tudi posamezniki, ki so se jim različni kovinski predmeti nakopičili v domači garaži. Razlog za to so predvsem ugodne cene odpadnih kovin, saj so te na svetovnem tržišču v splošnem relativno visoke (cena/kg). Te so sicer odvisne še od številnih drugih dejavnikov, ki vam jih bomo predstavili v nadaljevanju.

Kovine srečamo povsod okoli sebe, številne izdelke iz njih pa imamo tudi doma. Že bežen pogled po pokolici vašega doma vam bo razkril, da tiste najbolj pogoste najdete čisto povsod – od žic, žlebov, cevi, različnega gradbenega materiala, sodobne tehnike, gospodinjskih aparatov in še bi lahko naštevali. Čisto vsak izdelek pa nekoč postane (na prvi pogled) neuporaben, se poškoduje ali pokvari. Takrat ga pospravimo v garažo ali klet in seveda nanj čez čas pozabimo. Ob sezonskem čiščenju (prenatrpanih) prostorov pa se zopet spomnimo nanj, a žal ne vemo, kaj z njim narediti. Takrat se lahko odločite za odkup kovin – dejavnost, ki vam prinese nekaj dodatnega zaslužka, naravi pa naredi izjemno veliko uslugo. Prijetno s koristnim, kajne.

Od česa so odvisne cene odpadnih kovin?

Cene odkupa kovin so odvisne od številnih dejavnikov, med katerimi so najpomembnejši:

  • situacija in gibanje cen kovin na svetovnem trgu,
  • vrsta kovine oz. kovin, iz katerih je izdelan odpadni material,
  • količina odpadnega materiala, saj govorimo o ceni/kilogram – večja količina odpadnega materiala posledično prinese več dobička,
  • kakovost in čistost kovine – te se namreč delijo v posamezne kakovostne razrede. Bolj čista in kakovostna kot je kovina, v boljši kakovostni razred se uvrsti in višjo ceno dosega na trgu.

Koliko boste zaslužili s prodajo odpadnih kovin je zato težko v naprej določiti, saj mora material pregledati strokovnjak. Prepričani pa ste lahko, da bo cena pri zanesljivem ponudniku zagotovo korektna in poštena.

Odkup kovin je izjemno priročna storitev, ki pa zaradi svoje komleksne narave zahteva strokovno usposobljenega poznavalca, ki se med drugim ukvarja tudi s postavljanjem cene odpadnih kovin. Če ta svojega dela ne opravlja korektno in v skladu s predpisi, potem se lahko zgodi, da boste za svoj odpadni material prejeli bistveno manj, kot bi v primeru odločitve za usposobljenega ponudnika. Zato vam svetujemo, da vedno premislite, komu boste zaupali cenitev. Le strokoven in pošten ponudnik odkupa kovin vam bo za vaš material ponudil kar največ, za svojo strokovno oceno pa tudi jamčil.