Vrednost zlata ni enostavna naložba

Naložba v zlato že od nekdaj velja za dokaj varno dolgoročno naložbo s katero vrednost naših prihrankov ohrani ali pa celo poviša. Vendar to ni tako preprosto saj se vrednost zlata stalno spreminja, ne samo iz dneva v dan, temveč tudi iz ure v uro.

vrednost zlata

Ta nihanja v ceni pa niso samo nekaj kar si nekdo sproti izmišljuje, vendar nanjo vplivajo številni dejavniki, med katerimi so trenutne gospodarske razmere najpomembnejše. Ko se vrednost zlata spremeni, to na nek način odraža spremembe, ki se dogajajo na svetovnem merilu. Med gospodarskimi krizami je na primer normalno, da vrednost zlata zraste, saj želijo vsi spremeniti svoje prihranke v nekaj kar ne bo izgubilo vrednosti v primeru, da pride do inflacije. Zaradi tega je zlato, tako kot druge plemenite kovine, dobro za dolgoročno vlaganje a se žal aktivno trgovanje s prihranki z njim ne izplača. Iz tega je vidno kako vrednost zlata raste in pada saj je vse odvisno od povpraševanja. V primeru krize bo povpraševanja po zlatu veliko, saj si želijo vsi rešiti svoje prihranke. To povzroči, da njegova vrednost hitro zraste. Na drugi strani pa imamo čase, ko so razmere v gospodarstvu stabilne. Takrat je občutno manj povpraševanja po zlatu, kar mu počasi zbije vrednost. Poleg vsega tega, pa je potrebno vedeti tudi to, da je vrednost zlata na različnih borznih trgih malo drugačna. To pomeni, da posamezne vrednosti zlata na drugih trgih, vplivajo na njegovo vrednost po celotnem svetu. Padec vrednosti na vzhodu, bo vplival na ceno zlata na vzhodu in obratno.

Vrednost zlata torej ni tako preprosto določiti saj je njena številka odvisna od mnogih različnih dejavnikov. Potem moramo upoštevati pa še to, da vsi ti dejavniki močno vplivajo eden na drugega. Zato si pred kakršno koli investicijo v zlato, kar podrobno oglejte trg in se prvo o njem podučite, da ne boste na koncu v izgubi.