Preventivni ultrazvok trebuha

Kadar je potrebno opraviti ultrazvok trebuha, je potrebno biti pozoren na pripravo na omenjeni pregled trebuha, saj boste le tako lahko omogočili specialistu, da pride do pravih podatkov, kaj se dogaja v vašem telesu. V kolikor ste bili napoteni pa ultrazvok trebuha je potrebno na sam pregled priti tešč, kar pomeni da ne jeste najmanj 6 ur pred samo preiskavo, prav tako v zadnji uri pred pregledom popijte nekaj vode, ki jo zadržite v mehurju.

Sam potek ultrazvoka trebuhe je popolnoma neboleča preiskava, pri kateri se uporabljajo določene ultrazvočne sonde, ki v stiku z vašim trebuhom pokaže vse notranje organe v trebušni votlini. Ultrazvok trebuha se izvaja med tem ko pacient leži na hrbtu, v nekaterih primerih pa tudi stoje. Pri preiskavi za katero je potrebno opraviti ultrazvok se največkrat pregleduje notranje organe kot so jetra, žolčnik z vodi, trebušno slinavko, vranico, nadledvični žlezi in ledvici, aorto in večje žile. Pri moških se pogleda tudi sečni mehur, prostato ter semenarni vezikuli, pri ženskah pa se temeljito pregleda sečni mehur ter rodila.

Razlogov za opravljanje ultrazvoka trebuha je več, in sicer je potrebna nujna obravnava pri primerih, ko čutite bolečino v trebuhu povezano s slabim počutje, hujšanje in napenjanje v trebuhu, v primeru, da imate rumene beločnice in vas srbi koža, se vam pojavi kakršna koli krvavitev, ki ni del mesečnega perila, lahko tudi v urinu in vodi, zaprtje, bolečine v hrbtu, utrip v trebuhu ter v primeru visokega krvnega tlaka.

ultrazvok trebuha

Najpogosteje, kadar se dela ultrazvok trebuha opazimo naslednja bolezenska stanja in sicer maščobna infiltracija ali steatoza jeter, ciroza jeter, določene spremembe na jetrih, žolčne kamne, polipe na stenah žolčnika, vnetje trebušne slinavke, spremembe na trebušni slinavki, povečana vranica, kamni na sečilih, spremembe na ledvicah, anevrizma aorte, polipi na steni mehurja, kamen v sečnem mehurju, povečana prostata, miomi na maternici, ciste na jajčnikih, vnetje slepiča ter nekatera druga stanja. Potrebno se je zavedati, da je zdravje v naših rokah, ter, da z vsemi pregledi nikoli ni dobro odlašati.