Šotori so pomemben del kampiranja

Dandanes so šotori bistven del opreme za neprekinjeno potovanje po svetlobi, ne glede na to, ali gre za pohodništvo, kampiranje ali splošno potovanje. Šotor širom sveta se uporablja tudi za zaščito vojsk, za zaščito rekreativnih kampov, za ohranjanje gorskih planin in za splošno pomoč pri udobju in preživetju. Če vas zanimajo šotori v akciji, jih boste na tej spletni strani zagotovo našli.

šotori

Sčasoma je zamisel o šotoru postala sinonim za idejo “na prostem” in “naravi”, vendar so prvi šotori služili kot domovi ljudem, ki so postavili. Šotori so bili sprva namreč ustvarjeni iz živalskih kož, vejevja in kosti. Pri tem so uporabljali tudi lesene podstavke, vrvi in druge pripomočke. V novejšem času so proizvajalci, kot je šotor Eureka, začeli proizvajati rekreativne šotore, ki so na začetku 20. stoletja prispevali k rasti kampiranja in preživljanja prostega časa v naravi.

Današnje šotore lahko pogosto postavljate zelo hitro in so narejeni iz lahkega materiala, kot je najlon – tako je preprost za nošenje in zelo odporen na različne vplive. Danes so oblike in materiali šotorov različni, na voljo imajo šotore za predore, napihljive šotore, š geodetske šotore, šotore na strehi, priveze za šotore in še več.

Ne glede na to, koliko se je šotor skozi tisočletja razvoja izoblikoval, pa ena stvar drži že od nekdaj. Šotori nas ohranijo suhe, kadar koli je to potrebno, mnogim pa predstavljajo tudi stik s svojimi predniki, ki so živeli na ta način, da so potovali in spali pod svojimi zavetišči.

Pri nakupu šotora bodite pozorni na stvari, ki vam pomenijo največ, torej, ali ga potrebujete za poletne toplejše dni ali hladnejše dni, ali vam veliko pomenijo dodatna senca pred šotorom, ali želite imeti šotorsko dno prišito na šotor, ter še mnogo vprašanj, ki si jih morate zastaviti, kadar se podajate v nakup nečesa takšnega, kot je šotor.